Ilmakuva kuntakeskuksesta ruskassa. Flygbild på kommuncentret i höstfärger.

Siuntio

Mikä?

Siuntio on läntisellä Uudellamaalla sijaitseva maalaisidyllinen kunta merimaisemien äärellä. Siuntio tarjoaa luonnonläheisen ja turvallisen asuinympäristön, minkä johdosta se on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Siuntiossa on tällä hetkellä noin 6200 asukasta ja väkiluku jatkaa kasvamistaan.

Millaista?

Siuntiolaista maisemaa edustavat lukuisat joet ja järvet, aurinkoiset merenrantapaikat, laajat peltoaukeat ja kumpuilevat laaksot. Siuntion tavaramerkkejä ovat upeat kulttuurimaisemat, historialliset nähtävyydet ja kunnan kaksikielisyys. Palvelut ovatkin aina saatavilla myös ruotsiksi.

 

Tutustu Siuntion kunnan palveluihin tästä.

Miksi?

Siuntiosta löydät laadukkaat palvelut, erinomaiset edellytykset erilaisille harrastuksille sekä lukuisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Siuntion uusi sivistys- ja hyvinvointikampus on nyt rakenteilla ja se valmistuu kesällä 2022. Siihen muuttavat suomenkielinen Aleksis Kiven koulut (lk 1-9), Sjundeå svenska skola (lk 1-6), suomen- ja ruotsinkieliset esikoulut, kirjasto, nuorisopalvelut sekä perhekeskus. Kuntakeskukseen on suunnitteilla uusi sote-keskus. Sen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2023.

Kuntakeskuksessa on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Liikuntahallin peruskorjaus on pian valmistumassa ja se on jo otettu käyttöön. Vieressä on Fennia Arena – monitoimihalli, joka täyttää standardit kansainvälisille käsipallo-, futsal- ja salibandyotteluille.

Missä?

Siuntio sijaitsee lähempänä kuin arvaatkaan! Siuntio kuuluu nykyään HSL:ään niin pääset kätevästi myös junalla Helsingistä! Autoilija hurauttaa Siuntioon Helsingistä 45 minuutissa ja esimerkiksi Ison Omenan kauppakeskus sijaitsee Siuntiosta vain puolen tunnin ajomatkan päässä.

Siuntio on lähellä!

Paikka

Matka-aika

Helsinki

40 min

Iso Omena – ostoskeskus

30 min

Lohja

20 min

Turku

80 min

Helsinki-Vantaan lentoasema

45 min

266km²

maapinta-ala

6204

asukasta

790

kesämökkiä

Siuntion historia

Kivikausi

Siuntion seutu on ollut asuttua kivikaudesta lähtien. Jääkauden jälkeen merenlahti ulottui aina Lohjan harjulle asti, mutta maan kohotessa jäljelle jäivät

1382

Ensimmäiset asiakirjamerkinnät Siuntiosta ovat vuoden 1382 lahjakirja Lohjan seurakunnalle ja vuodelta 1417 oleva merkintä, jossa Siuntio mainitaan hallinnollisena yksikkönä.

1460

Pyhän Pietarin kirkko rakennetaan. Kirkon tähtiholvi ja kattomaalaukset tehdään 1500-luvun alussa.

1540

Erik Fleming rakennuttaa Suitian kartanolinnan.

1560

Jakob Henriksson rakennuttaa Sjundbyn linnan vuonna 1417 rakennetun Sjundbyn kartanon tilalle.

1500-luvun loppu

Pikkalan kartano rakennetaan Flemingien toimesta Pikkalanjoen itäreunalle nousevan säteritilan myötä.

1864

Aleksis Kivi muuttaa Charlotta Lönnqvistin omistamaan Fanjunkarsin torppaan. Kivi elää Fanjunkarsissa vuoteen 1871 asti kirjoittaen kuuluisimmat teoksensa mm. Seitsemän veljestä.

1902

Siuntion juna-asema rakennetaan. Asemarakennuksen suunnittelee arkkitehti Bruno Granholm.

1944-1956

Porkkalan alue määrättiin vuokrattavaksi 50 vuodeksi Neuvostoliitolle 19.9.1944, kun Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa Moskovan välirauhan. Alueen vuokraus vahvistettiin myös vuonna 1947

1976

Siuntion kylpylän avajaisia vietetään maaliskuussa 1976.

1991

Nykyinen Pikkalan kävelysilta valmistuu. Vuonna 1986 tielaitos päätti purkaa huonokuntoisen sillan ja olla rakentamatta uutta. Innokkaat siuntiolaiset perustivat Sillanrakentajat-yhdistyksen, joka

2006

Uudelleenrakennettu Fanjunkarsin torppa vihitään käyttöön. Alkuperäinen torppa purettiin kivijalkaa myöten venäläisten toimesta Porkkalan vuokrakauden alla.

2010

Siuntio viettää 550-vuotisjuhlaa!

2018

Yhteydet pääkaupunkiseudulle paranivat merkittävästi kun Siuntio liittyi 1.1.2018 osaksi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymää!